Srovnátor.cz

Jak jsem se naučila podélně parkovat

Jak jsem se naučila podélně parkovat

Deset let jsem pravidelně řídila auto a podélnému parkování se úspěšně vyhýbala. Vždy jsem raději zaparkovala o ulici dál a zbytek cesty ušla pěšky, než se pokoušet o couvání mezi dvě za sebou stojící vozidla. Změna nastala stěhováním. Před novým bytem byla možnost parkovat pouze podélně. K tomu, abych pojala tento způsob parkování za svůj, mě však donutily až děti. Ono jít s dvěma malými dětmi a třemi nákupními taškami přes půl bloku pěšky není žádný med. To raději zaparkovat přímo před domem…

Jak jsem se naučila podélně parkovat

A ve finále to není až taková věda, jen musíte teoreticky vědět, jak na to, nemít strach z nezdaru a opakováním se z vás stane mistr. Podélné parkování má totiž svou logiku a dá se shrnout do několika jasných kroků:

1. KROK: Dbejte na bezpečnost

Rozhodnete-li se zaparkovat mezi dvě za sebou stojící auta, vyberte si místo, které zhruba o metr přesahuje délku vašeho vozu (alespoň v začátcích tréninku, s narůstajícím počtem úspěšných pokusů můžete mezeru zmenšovat). Pokud máte místo vybrané, upozorněte blinkrem okolí, že budete parkovat.

Spočítejte si rychle povinné ručení


Povinné ručení můžete
mít již od:

-

Odesláním formuláře tlačítkem Zobrazit 10 nabídek souhlasíte se zpracováním Vámi zadaných osobních údajů – Informace o zpracování osobních údajů

Děkujeme za Váš zájem.

Budeme Vás co nejdříve kontaktovat.

Než vám zavoláme, prohlédněte si
nabídky cestovního pojištění.

2. KROK: Zařazení

Zastavte vedle vozu, za kterým chcete parkovat. Držte si odstup zhruba tři čtvrtě metru až metr a pokuste se zarovnat záď vašeho auta se zadními koly zaparkovaného vozu. Zkontrolujte, zda za vámi nestojí jiné auto, cyklista či chodec.

3. KROK: Vytočení

Otočte volant DOPRAVA do maximální pozice, zařaďte zpátečku a pomalu couvejte do chvíle, kdy bude vaše auto svírat s autem, kolem kterého couváte, správný úhel. Pro jeho stanovení existují následující poučky:

4. KROK: Srovnání

Otočte volant DOLEVA do maximální pozice a couváním srovnejte vůz rovnoběžně s obrubníkem. Hlídejte si pravý přední roh vašeho auta, aby minul levý zadní roh auta stojícího před vámi.

5. KROK: Správný odstup

Srovnejte kola, zařaďte jedničku a popojeďte dopředu, aby jste měli stejný odstup od obou vozů, mezi kterými parkujete.

Podélné parkování bez couvání

Mezi dvě auta můžete zaparkovat podélně bez couvání v případě, že je mezi nimi mezera alespoň na dva vozy, pokud tomu tak není, raději couvněte.

Nebuďte nervózní z aut, které stojí za vámi, kdo umí parkovat podélně, ten ví, že to zabere trochu času. Pokud se vám nezadaří napoprvé, nezoufejte, nechte projet auta stojící za vámi a zkuste to znovu. Odvážným štěstí přeje a pro případ, že to zrovna nevyjde, mějte uzavřeno havarijní pojištění.

Článek pro nás napsala a o svou zkušenost se podělila Kristýna. Máte také nějaké zajímavé téma, o kterém byste chtěli sami napsat? Kontaktujte nás skrze naše Facebookové stránky.

Kalkulačka povinného ručení

PSČ musí být ve formátu 12345