Srovnátor.cz

Jízdní asistenti – aneb když vám auto pomáhá řídit

Jízdní asistenti - aneb když vám auto pomáhá řídit

Kdo z vás má s jízdními asistenty zkušenost, jistě nám dá za pravdu, že s nimi je jízda o mnoho komfortnější a ve svém vozidle se cítíme bezpečněji. Parkovací senzory jsou dnes běžnou záležitostí, u těch to pouze začíná, moderní auta již nabízí technologie, které za vás řídí automobil na dálnici, nebo vůz sám začne brzdit, blíží-li se překážka. Chytré systémy ročně zachrání tisíce lidských životů, když pomohou zabránit dopravní nehodě.

Jízdní asistenti – aneb když vám auto pomáhá řídit

Jedná se o aktivní bezpečnostní systémy působící ex ante. Na rozdíl od nich pasivní bezpečnostní systémy (pásy, airbagy) zmírňují dopady již vzniklé události.

1. Adaptivní tempomat

ACC (Adaptive Cruise Control) – systém měří vzdálenost od vozidla, které jede před vámi a také jeho rychlost. Podle těchto ukazatelů ovlivňuje funkci brzd a motoru, aby bylo dosaženo optimální vzdálenosti od vozidla i při změně tempa jízdy.

2. Asistent jízdy v kolonách

ACS (Active City Stop) – systém funguje při nízkých rychlostech do 30 km/hod, typických právě pro popojíždění v kolonách. Pokud auto před vámi prudce zabrzdí, váš automobil začne také automaticky brzdit.

3. Asistent pro rozjezd do svahu

HSA (Hill Stop Assist) – systém, který vám pomáhá při rozjezdu do kopce tím, že zabrání couvnutí auta. Při přešlápnutí z brzdy na plyn se ještě po dobu 2,5 vteřiny udržuje tlak v brzdové soustavě. Funguje také na kluzkém povrchu.

4. Automatické rozsvěcení a přepínání dálkových světel

Dálková světla se automaticky zapnou při snížené viditelnosti a opět se zhasnou, pokud senzory zaznamenají protijedoucí vozidlo nebo vjezd do osvětleného města.

Spočítejte si rychle povinné ručení


Povinné ručení můžete
mít již od:

-

Odesláním formuláře tlačítkem Zobrazit 10 nabídek souhlasíte se zpracováním Vámi zadaných osobních údajů – Informace o zpracování osobních údajů

Děkujeme za Váš zájem.

Budeme Vás co nejdříve kontaktovat.

Než vám zavoláme, prohlédněte si
nabídky cestovního pojištění.

5. Systém regulace jízdní dynamiky

ESP (Electronic Stabillity Program) – systém automaticky vyrovnává pozici vozidla na vozovce, pokud vjíždíte do prudčích zatáček, při smyku, nebo u vyhýbacích manévrů. Systém je zapnutý neustále, ale je možné omezit jeho funkci snížením asistence, pokud napřiklad jedete po kluzkém povrchu na otevřeném prostranství a neodoláte tomu “vytočit si hodiny” :-).

6. Kontrola mrtvého úhlu

BLIS (Blind Spot Information System) – systém upozorní řidiče na auta ve vedlejším pruhu, která nemusí vidět a při přejíždění do daného pruhu by mohlo dojít ke srážce. Indikátor je zabudován do bočních zrcátek a systém funguje pomocí ultrazvukových čidel na bocích auta.

7. Multikolizní brzda

Při dopravních nehodách se často stává, že auto po srážce pokračuje v jízdě například do svodidel, stromu, nebo do protisměru a zraněný či zmatený řidič tomu není schopný zabránit. V takových případech aktivovaná multikolizní brzda zastaví vozidlo, aniž by byl sešlápnut brzdový pedál.

8. Samozatmívací zpětné zrcátko

Samozatmívací zpětné zrcátko pomáhá při jízdě v šeru, nebo ve tmě, pokud je řidič oslňován auty jedoucími za ním, což ho může značně unavovat a ohrožovat tak jeho řidičské schopnosti.

9. Systém sledování jízdního pruhu

LA (Lane Assistant) – pomocí kamer na přední straně auta jsou sledovány jízdní pruhy. Systém funguje při rychlosti nad 65 km/hod a v případě přejezdu jízdního pruhu bez současného použití blinkru je řidič upozorněn světelnou signalizací a vibrací volantu. Pokud na upozornění nereaguje, systém sám zasáhne do řízení a vrátí vůz do správného směru.

10. Systém rozpoznání chodců a cyklistů

Pokud se automobil přibližuje k chodci, nebo cyklistovi na nebezpečnou vzdálenost a řidič na tuto situaci nereaguje, systém sám zaktivuje brzdy.

Jste-li vyznavači moderních technologií, využívejte jich s rozvahou a nikdy se na ně zcela nespoléhejte, jedná se pouze o asistenty a hlavní rozhodnutí je vždy na vás, proto jezděte obezřetně a pro případ nehody mějte sjednáno vhodné havarijní pojištění.

Kalkulačka povinného ručení

PSČ musí být ve formátu 12345