Srovnátor.cz

Kdo a jak smí zastavit vozidlo

přechod pro chodce

přechod pro chodce

Při každodenní jízdě se řidičům stává, že je někdo zastaví. Důvodů k zastavení je hned několik, vozovka se opravuje, přes cestu jdou malé děti do školy, anebo se na vás chystá policista, který chce provést namátkovou kontrolu. Kdo ještě a v jaké situaci smí zastavovat ostatní?

Kdo a jak smí zastavit vozidlo

Nejčastěji řidiče zastaví:

Spočítejte si rychle povinné ručení


Povinné ručení můžete
mít již od:

-

Odesláním formuláře tlačítkem Zobrazit 10 nabídek souhlasíte se zpracováním Vámi zadaných osobních údajů – Informace o zpracování osobních údajů

Děkujeme za Váš zájem.

Budeme Vás co nejdříve kontaktovat.

Než vám zavoláme, prohlédněte si
nabídky cestovního pojištění.

Jak probíhá namátková kontrola?

Kromě státních složek zastavují na silnici vozidla i další osoby, v případě kdy nastanou zvláštní situace, které jasně stanovuje zákon.

Jak zastavit vozidlo

  1. pravidlem je, že pokyn k zastavení vozidla musí být dát zřetelně a včas, aby řidič jedoucího vozu mohl adekvátně reagovat a měl na to dostatek času.
  2. zastavuje-li vás policista jedoucí v autě, rozsvítí na policejním voze nápis STOP, nebo mává paží nahoru a dolů, k tomuto účelů vozí celníci a policisté zastavovací terč.
  3. signálem k zastavení je i vztyčená paže. A určitě si mnozí pamatujeme z procházek se školkou a školou červenou plácačku, kterou měla paní učitelka. Na přechodu pro chodce jí zvedla nad hlavu a dětičky honem cupitaly na druhou stranu. Plácačce se odborně říká zastavovací terč. Ten na rozdíl od terče policisty má držadlo a je o něco menší.
  4. v případě, snížené viditelnosti se používá červené světlo, tím se opisuje horní půlkruh.

Nejzákladnějším co má mít na vědomí řidič, kterého někdo zastavuje i ten, který tak činí je bezpečnost. Zajištění bezpečí ať už osobám jdoucím přes cestu, nebo účastníkům nehody je dobrým důvodem k zastavení. Přestože žijeme v uspěchané době, věnujme pozornost dění na vozovce a tolerujme a poslechněme výzev k zastavení. Lidé, kteří tak činí, k tomu mají důvod a také právo.

Kalkulačka povinného ručení

PSČ musí být ve formátu 12345