Srovnátor.cz

Jak poznat a zvládnout aquaplaning?

Aquaplaning

Za deštivého počasí, kdy se na vozovce hromadí větší množství vody, vás za volantem může velmi nepříjemně překvapit aquaplaning. Jedná se o velmi nebezpečný jev, při němž pneumatiky ztrácí kontakt s vozovkou a řidič kontrolu nad svým vozidlem. Přestože se o aquaplaningu často mluví, jakmile se pneumatiky začnou klouzat po vodě, je každý řidič zaskočen. Důležité je ale zachovat klid, ubrat plyn, nebrzdit a netočit zbrkle volantem.

Jak poznat a zvládnout aquaplaning?

Jak k aquaplaningu dochází?

Jak jsme již zmínili v úvodu, při aquaplaningu dochází ke ztrátě kontaktu pneumatiky s vozovkou. Na vozovce leží tolik vody, že ji drážky dezénu pneumatiky nezvládají odvádět, před pneumatikou vzniká vodní klín a voda se dostává mezi pneumatiku a vozovku. V tom okamžiku dochází ke smyku po vodní hladině a vozidlo se stává naprosto neovladatelným.

Ke vzniku aquaplaningu dochází vlivem několika faktorů:

Jak aquaplaning poznat?

Na vznikající aquaplaning vás upozorní silnější rány do volantu, které ucítíte, když vozidlo začne narážet do vodního klínu mezi pneumatikou a vozovkou. Kola se začnou protáčet a ručička na otáčkoměru vyletí do vysokých hodnot.

Podle toho, které pneumatiky se dostaly do aquaplaningu, začne se vaše auto po vodě pohybovat. Pokud došlo k aquaplaningu předních kol v zatáčce, auto se bude sunout směrem k vnější straně zatáčky. Pokud došlo k aquaplaningu zadních kol, zadek auta bude smykem ujíždět do strany. Postihne-li aquaplaning všechna kola najednou, bude auto klouzat rovně dopředu.

Spočítejte si rychle povinné ručení


Povinné ručení můžete
mít již od:

-

Odesláním formuláře tlačítkem Zobrazit 10 nabídek souhlasíte se zpracováním Vámi zadaných osobních údajů – Informace o zpracování osobních údajů

Děkujeme za Váš zájem.

Budeme Vás co nejdříve kontaktovat.

Než vám zavoláme, prohlédněte si
nabídky cestovního pojištění.

Jak se při aquaplaningu zachovat?

Jakmile zjistíte, že pneumatiky vašeho vozu ztratily kontakt s vozovkou, snažte se nepanikařit a nedělat zbrklé a neuvážené pohyby. Pro správné zvládnutí aquaplaningu je zásadní:

Pokud tyto kroky dodržíte, po skončení smyku se kontakt mezi pneumatikami a vozovkou opět obnoví a vy budete moci vozidlo opět opatrně ovládat. Je důležité, aby při obnovení kontaktu pneumatik s vozovkou byla kola rovně a nebyla brzděná. V opačném případě by mohlo dojít k roztočení vozidla.

Kalkulačka povinného ručení

PSČ musí být ve formátu 12345