Srovnátor.cz

Využití solární energie v domácnostech

Elektrická energie

O instalaci solárních panelů na střechu svého domu uvažuje v dnešní době stále více lidí. Byť je počáteční investice stále celkem drahou záležitostí, z hlediska dlouhodobého může být fotovoltaika výhodná. Chcete-li snížit své náklady na elektrickou energii nebo prostě jen žít více ekologicky, je pro vás sluneční energie možná to pravé.

Využití solární energie v domácnostech

Slunce nám vyrábí elektřinu

Jednou z možností, jak využít sluneční energii, je výroba elektrické energie pomocí fotovoltaické elektrárny umístěné na střeše domu. V České republice se nejvíce instalují elektrárny o výkonu od 5 do 10 kW, které jsou z pohledu české legislativy považovány za tzv. malé elektrárny, není proto potřeba disponovat licencí od Energetického úřadu a od roku 2016 už ani její majitelé nemusí být OSVČ danící příjmy z prodeje energie jako příjmy
z podnikání.

Výhody fotovoltaiky

Instalovat si vlastní malou elektrárnu na střechu domu přináší hned několik výhod:

Má to i slabá místa

Říkáte si proč čekat s pořízením solárních panelů, když to má tolik výhod? Pozor, i zde narazíte na několik ALE:

Rozhodnete-li se pro zabudování solárních panelů na střechu svého domu, určitě je dobré se poradit s odborníkem o vhodném uspořádání fotovoltaické elektrárny. Při výběru je totiž třeba vzít v potaz nejen velikost domácnosti či spotřebu celého objektu, ale také polohu pozemku, systém vytápění, vybavenost spotřebičů anebo způsob ohřívání vody.

Kalkulačka povinného ručení

PSČ musí být ve formátu 12345