Srovnátor.cz

Jak řešit sousedské vztahy

Špatné vztahy se sousedy nám mohou znepříjemnit život

Při koupi nemovitosti nebo stavebního pozemku nejčastěji řešíme, zda je výše ceny odpovídající, zda nám daná lokalita poskytne vše potřebné (dostupnost MHD, školy, školky, obchody apod.) a je pro nás atraktivní. Při uvažování o způsobu, jak získat hypotéku, na jakém místě se usadit a jak a kde všude získat všechny potřebné dokumenty ke stavbě nebo koupi nemovitosti nás mnohé nenapadne myslet i na to, jaké si s tím vším vlastně “pořizujeme” sousedy. Problémové mezilidské vztahy jsou ale zásadním a nepříjemným narušením soukromí a kde jinde si ho užívat a chránit než na domácí půdě?

Jak řešit sousedské vztahy

Sousedská práva a povinnosti

Při soužití lidí různých povah a názorů se málokdy lze vyhnout nějakému konfliktu. V paneláku se nejčastěji řeší hluk, vytopení sousedů, nebo úklid společných prostorů. U domu se zahradou bývá největším problémem vzrostlá zeleň na hranici pozemku nebo hluční domácí mazlíčci.

Tipy, jak udržet korektní sousedské vztahy

V domech s větším počtem bytů jsou ale takové zásady utopií. V rámci udržení vřelých sousedských vztahů stačí pozdravit, nedělat velký hluk, nekouřit ve společných prostorách a jinak neobtěžovat své okolí.

Výhody dobrých sousedských vztahů

Kalkulačka povinného ručení

PSČ musí být ve formátu 12345