Srovnátor.cz

Registrační značky na přání

Automobil se zakrytou registrační značkou

Povolením užívání registračních značek na přání se mnoha řidičům splnil sen. Konečně je možné mít originální a osobní motiv na autě. Motoristy napadají slova, které pro ně mají hluboký význam. Jsou vidět značky vtipné, ale i trapné. Co je vlastně povoleno uvést na značku na přání?

Registrační značky na přání
Poznávací značky v České republice prošly v uplynulých letech několika proměnami.
kraj kód kraj kód kraj kód
Praha A Královéhradecký H Jihomoravský B
Středočeský S Pardubický E Olomoucký M
Ústecký U Plzeňský P Moravskoslezský T
Liberecký L Jihočeský C Zlínský Z
Karlovarský K Vysočina J

Značka na přání

Hlavním parametrem značky na přání je použití minimálně jednoho čísla v ní, není tedy možné mít na značce pouze písmena. Obsahuje 8 znaků u automobilu, 7 u motocyklu a 5 na mopedu.

Co nesmí obsahovat?

Obce s rozšířenou působností, kde se značky vydávají, a také se o ně žádá, mají přesné instrukce k podobě značek na přání. Tento úřad také rozhoduje o konečné podobě a vhodnosti použitého textu na značce. Nemůže se stát, že by byly vydány dvě totožné RZ, toto hlídá registr vozidel. Existuje seznam zakázaných slov. Na tomto seznamu figurují, jak vulgarismy, tak i slova, která zkrátka byla posouzena jako nevhodná, například blbina, banditi, dobytčák, legranda, pracháč, raťafák nebo třeba žrádlo

Jak ji vyřídit?

Vyřízení značky na přání není složité, stačí donést na příslušný úřad žádost, ve které budou osobní údaje řidiče a návrh znění značky.

povinné údaje na žádosti:

Při schválení žádosti a návrhu bude značka vyhotovena do 15 dnů. Značka na přání je zpoplatněna a jedna tabulka stojí 5.000 Kč. Každý osobní vůz potřebuje tyto tabulky dvě (dopředu a dozadu), takže celková cena je 10.000 Kč.

Přenositelnost – každá osoba ať už fyzická nebo právnická může vlastnit jen jednu značku. Tato značka je přenositelná, to znamená, že může být použita na další vozidlo, motorku nebo motocykl. Značku, ale není možné dědit nebo prodávat. Při prodeji automobilu si majitel svou značku ponechá a přeregistruje jí na nové vozidlo nebo zůstane na prodaném autě, pokud o ní už nemá zájem. V případě dědictví značka připadne dědici jedině se zděděným automobilem, samostatně to nelze.

Spočítejte si rychle povinné ručení


Povinné ručení můžete
mít již od:

-

Odesláním formuláře tlačítkem Zobrazit 10 nabídek souhlasíte se zpracováním Vámi zadaných osobních údajů – Informace o zpracování osobních údajů

Děkujeme za Váš zájem.

Budeme Vás co nejdříve kontaktovat.

Než vám zavoláme, prohlédněte si
nabídky cestovního pojištění.

Nejoblíbenější motiv

Kreativita některých řidičů občas nemá hranic a po cestách nám jezdí automobily s označením na tabulce FAC EB00K, EXOT 2016, BL0 NDYNA, KAP 1TAN1 nebo NAC ELN1K. No proti gustu…

Kalkulačka povinného ručení

PSČ musí být ve formátu 12345