Jak správně umožnit průjezd sanitce, hasičům a policii?

09.02.2018

Ostré výstražné houkání a varovně blikající modré světlo ve zpětném zrcátku nebo před vámi. Není snad řidiče, který by se s takovou situací nesetkal. Jde o situaci, která nevěstí nic dobrého a vyžaduje vhodnou a uvážlivou reakci všech zúčastněných řidičů. Neznalost nebo neukázněnost řidičů může vozidlu s právem přednostní jízdy značně zkomplikovat plynulý průjezd a připravit ho o vzácné vteřiny, které mohou být rozhodující pro záchranu lidského života.

Jak správně umožnit průjezd sanitce, hasičům a policii?

Zachovejte chladnou hlavu

Zapnuté modré majáky vozidla s právem přednostní jízdy, doplněné případně o výstražné houkání, by pro vás měly být jasným signálem, abyste takovému vozidlu umožnili plynulý a bezpečný průjezd. To ovšem neznamená prudce sešlápnout brzdu a strhnout volant ke straně.

Vážná situace vyžaduje rozvahu a správné vyhodnocení situace. Zbrklé jednání a zmatkování může průjezd sanitky, policejního nebo hasičského vozu značně zkomplikovat a přinést více škody než užitku. Jaká jsou tedy základní pravidla, která je nutné dodržovat, pokud se blíží vozidlo s právem přednostní jízdy?

Úplné zastavení není nutné

Základním pravidlem je zpomalit a za použití blinkru se snažit uhnout ke straně. Není vždy nutné úplně zastavit vozidlo, a už vůbec ne okamžitě. Takové chování může naopak vést k vytvoření kolony za vámi, která plynulému průjezdu sanitky či jiného vozidla rozhodně nepřispěje.

Chybou řidičů někdy bývá, že se snaží houkající vozidlo pustit příliš brzy. Ubrat plyn a uhnout však stačí až ve chvíli, kdy vás od sanitky nedělí skoro žádné auto.

Spočítejte si rychle povinné ručení


Odesláním formuláře tlačítkem Zobrazit 10 nabídek souhlasíte se zpracováním Vámi zadaných osobních údajů – Informace o zpracování osobních údajů

Vozovka s více jízdními pruhy

Je-li v jednom směru více jízdních pruhů, musí všichni řidiči vědět, na kterou stranu mají uhnout. V případě, že se na takové vozovce tvoří kolona, jsou řidiči před zastavením povinni vytvořit volný třímetrový pruh pro průjezd záchranných složek, a to následujícím způsobem:

  • Na dvouproudé silnici se vozidla rozestupují k okrajům vozovky tak, že volný pruh vzniká uprostřed.
  • Na tříproudé a víceproudé silnici uhýbají řidiči jedoucí v pravém pruhu doprava (jako jediní). Řidiči v ostatních pruzích směřují co nejvíce doleva.

Pokud je to nutné pro vytvoření dostatečného místa, mohou řidiči vjet na krajnici nebo střední dělící čáru.

Čekání na semaforech

Přijíždí-li sanitka ke křižovatce, kde právě čekáte na zelenou, nemáte patrně příliš prostoru, kam uhnout. V takovém případě klidně vjeďte opatrně na chodník nebo trochu do křižovatky. Po průjezdu sanitky by vám ostatní řidiči měli dát znamení, že můžete pokračovat v jízdě (protože vy na semafor nevidíte).

Buďte opatrní a nezneužívejte situace

Při každém manévru, který hodláte provést, buďte opatrní. Kvůli sanitce není nutné sjet do příkopu nebo riskovat, nacházíte-li se například za zatáčkou nebo v místě, kde není vidět za horizont.

Pokud vás někdy napadlo, že byste mohli využít situace a volným pruhem za sanitkou předjet dlouhou kolonu, rychle takové myšlenky zažeňte. Takové chování by bylo přinejmenším bezohledným zneužitím situace.

Hledat na webu Srovnátor.cz