Srovnátor.cz

Silvestr a alkohol za volantem

oslava

Česká republika je jednou z mála zemí EU, kde platí od roku 1961 nulová tolerance alkoholu za volantem. Až do zmiňovaného roku bylo pivo běžnou součástí silničního provozu, avšak pro větší bezpečnost, byl alkohol zrušen a toleruje se pouze čistá nula. Většina států EU nějakou toleranci alkoholu v krvi má. Po silvestrovské párty, většinu lidí čeká cesta domů. Pro jistotu je dobré si před odjezdem udělat alkohol test. Odbourávání alkoholu je totiž zdlouhavý proces. V krvi se drží tzv. zbytkový alkohol. V případě, že vyrazíte na silnice s alkoholem v krvi, riskujete pokutu od 2 500 do 20 000 korun, až 7 trestných bodů, nebo rovnou zákaz řízení od 6 do 12 měsíců.

Silvestr a alkohol za volantem

Vstřebávání alkoholu

Popíjení alkoholických nápojů k oslavám a obzvlášť k oslavám příchodu Nového roku zkrátka patří. Účinky alkoholu nastupují velmi rychle, do krve proudí ihned co do sebe vyklopíme prvního panáka. Narozdíl od potravy, která musí být štěpena a následně trávena, alkohol je schopen pronikat přímo přes buňky sliznic do krevního řečiště. Proces vstřebávání alkoholu začíná v dutině ústní, 20 % z celkového množství alkoholu vstřebá žaludeční sliznice, 80 % je vstřebáno ve střevech.

Spočítejte si rychle povinné ručení


Povinné ručení můžete
mít již od:

-

Odesláním formuláře tlačítkem Zobrazit 10 nabídek souhlasíte se zpracováním Vámi zadaných osobních údajů – Informace o zpracování osobních údajů

Děkujeme za Váš zájem.

Budeme Vás co nejdříve kontaktovat.

Než vám zavoláme, prohlédněte si
nabídky cestovního pojištění.

Odbourávání alkoholu

V dnešní době, lze na internetu najít spousty tabulek ze kterých si můžete vypočítat, za jak dlouho vyprchá alkohol z Vašeho těla. Ve výpočtu hraje roli řada faktorů např. tělesná hmotnost, stavba těla, pohlaví, objem krve, druhy snědené potravy, množství vypitého alkoholu. Kromě těchto základních faktorů působí na odbourávání i další okolnosti, zda jste či nejste najedení, jak jste vyspaní, zda jste nemocní, jaké berete prášky a v jaký je Váš momentální psychický stav. U mužů je průměrná rychlost odbourávání alkoholu z těla 0,1 – 0,2 promile za jednu hodinu. U žen je to o 15 % méně.

Proč alkohol za volant nepatří

Jak poznáte opilého řidiče

Na silnici poznáte opilého řidiče zejména tak, že:

První leden patří na našich silnicích k nejrizikovějším. Policie řeší větší počet nehod, jejichž viníky jsou většinou opilí řidiči. Dávejte si tedy za volantem velký pozor a nevyrážejte na silnici dřív než budete střízliví.

Kalkulačka povinného ručení

PSČ musí být ve formátu 12345