Tipy, kde strávit konec roku

17.12.2018

Ještě před pár lety byly svátky strávené v zahraničí pro většinu lidí nemyslitelné, dnes už jsou cesty za exotikou nebo do světových metropolí ke konci roku celkem běžnou záležitostí. Zvyšující se životní úroveň a chuť oslavit příchod nového roku jinak než s přáteli v restauraci – nejen to stojí za rostoucím zájmem Čechů o netradiční destinace na přelomu roku. Stačí si jen vybrat, možností je mnoho.

Tipy, kde strávit konec roku

Na silvestra za teplem

Místo sněhu bílý písek a místo vánočního stromečku palmy. Podle odhadů vyjede na dovolenou za teplem přes svátky zhruba 300 tisíc Čechů. Které destinace se mezi nimi těší největší oblibě?

  • Spojené arabské emiráty, Omán, Egypt – země s příjemným počasím a relativně krátkou doletovou vzdáleností. Vedle koupání v teplém moři nabízejí tyto země i historické památky nebo architektonické skvosty. Samozřejmostí jsou služby na vysoké úrovni a krásné pláže.
  • Keňa, Zanzibar – prosinec je v těchto afrických zemích velice horký, denní teploty zde v tuto dobu šplhají až k dvaatřiceti stupňům ve stínu. Výhodou je, že pokud vás válení se na krásných plážích s bílým pískem omrzí, můžete se vydat na safari – Keňa je safarim proslulá, v případě Zanzibaru podniknete cestu do Serengeti v Tanzanii, nejslavnějšího a nejrozsáhlejšího chráněného území Afriky.
  • Kuba, Dominikánská republika – Dominikána se pyšní krásnými plážemi, Kuba má zase Varadero, jeden z největších resortů v celém Karibiku. V těchto zemích potkáte jen naprosto klidné a pohodové obyvatelstvo, pro které je čas jen prázdný pojem, na druhou stranu je to možná právě to, co od dovolené čekáte – vypnout a zapomenout na čas.

Silvestr na safari

Oslavy v evropských městech

Nejste-li fanoušky exotických dovolených a preferujete raději zimu, pak se zajeďte podívat, jak slaví konec roku obyvatelé evropských měst. Výhodou je krátká vzdálenost a i nyní se dá sehnat dobré ubytování.

  • Berlín, Německo – dva kilometry dlouhá promenáda končící před Braniborskou bránou přiláká každý rok do německé metropole několik stovek tisíc návštěvníků. Součástí oslav jsou světelné a laserové show a koncerty, najíst se můžete v mnoha stáncích s občerstvením.
  • Porto, Portugalsko – město ležící na severu země je známé především pro svoji romantickou atmosféru, silvestrovská noc ale nabízí vše, co od bujarých oslav očekáváte – jídlo, pití, hudbu a ohňostroj.
  • Edinburgh, Skotsko – skotské město je krásné hlavně kolem Vánoc díky své výzdobě, mnohem zajímavější je ale oslava “Hogmanay”, jak se zde nazývá poslední den v roce. Až tři dny trvající oslavy v ulicích se neobejdou bez tradiční whisky a velkolepých ohňostrojů.
  • Reykjavík, Island – pokud vás neláká ohromná sláva s dalším milionem lidí, vycestuje na Island. Oficiální oslavy město nepořádá, tudíž narazíte jen na skromnější akce a noc můžete strávit třeba v domácké islandské hospůdce.

Netradiční silvestr na Islandu

Něco pro dobrodruhy

Pokud vás nelákají oslavy v přeplněných městech nebo předražených hotelech a horských střediscích, vyzkoušejte něco opravdu netradičního s nádechem adrenalinu.

  • sjíždění řeky Zambezi – při zdolávání jedné z nejdivočejších řek budete moci z bezpečí raftu pozorovat krokodýly, hrochy, mohutné baobaby a budete-li mít štěstí, pak i slony. Je-li vám to málo, vydejte se i na prohlídku Viktoriiných vodopádů.
  • po Filipínách na kole – trochu netypická cyklistika tropickými Filipínami. Na svých cestách můžete ochutnat místní kuchyni, hlavně ryby, krevety, chobotnice a spoustu čerstvé zeleniny a ovoce. Při šnorchlování v moři možná potkáte i delfíny, obdivovat budete korálové útesy.
  • dovolená v JAR – opomíjené místo pro dovolené, byť cesta letadlem sem trvá stejně jako do Thajska. Turisty odrazuje pravděpodobně vysoká kriminalita, ta se však soustředí jen v určitých oblastech, kterým je možné se vyhnout. Pro odpočinek a koupání je vhodnější spíše jihovýchod, s centrem okolo města Durban. V prosinci a lednu zde teplota moře dosahuje až 26 stupňů.

Silvestr na Filipínách

Patříte-li mezi soutěživé typy lidí, pak by vás při výběru destinace mohlo zajímat, kdo na světě slaví příchod nového roku mezi prvními. Jako úplně první vítají nový rok obyvatelé atolu Kiritimati, jež je součástí republiky Kiribati v Tichém oceánu. U nás je v tu dobu teprve 11 hodin dopoledne. O hodinu později se přidávají Novozélanďané, v jednu hodinu po poledni našeho času propuká veselí v Sydney.
Z asijských zemí se jako první radují Japonci, v Evropě pak Turci žijící v evropské části Turecka. O dvě hodiny později se začínají radovat Češi, o další hodinu později slaví už i Londýňané. A naopak, když jdeme my v šest hodin ráno spát po bujarých oslavách, lidé na Times Square v New Yorku teprve odpočítávají poslední vteřiny roku starého. Úderem půlnoci na Havaji se kruh uzavírá a celý svět datuje nový rok.

Hledat na webu Srovnátor.cz