Srovnátor.cz

Jak se nabudit za volantem

Jak se nabudit za volantem

Podnapilí za volant nesednete, ale unavení po celém dni v práci si naplánujete odjet s rodinou na dovolenou? Neděláte dobře. Reakce nevyspalého řidiče mohou být stejně zpomalené a těkavé jako reakce podnapilého člověka. Přinášíme vám tipy, jak předcházet mikrospánku a jak se nabudit za volantem, když už únava začíná klepat na dveře.

Jak se nabudit za volantem

Nepodceňujte odpočinek

Základní prevencí proti usínání za volantem je dostatečný spánek před jízdou:

Spočítejte si rychle povinné ručení


Povinné ručení můžete
mít již od:

-

Odesláním formuláře tlačítkem Zobrazit 10 nabídek souhlasíte se zpracováním Vámi zadaných osobních údajů – Informace o zpracování osobních údajů

Děkujeme za Váš zájem.

Budeme Vás co nejdříve kontaktovat.

Než vám zavoláme, prohlédněte si
nabídky cestovního pojištění.

Kdy je nejvyšší čas zastavit?

Mikrospánek trvá pouhých pár vteřin, uvádí se 3 – 15, ale tato doba stačí k tomu, aby otupený řidič vjel do protisměru, nebo zaparkoval ve svodidlech. Kdy máte být na pozoru a raději zastavit dřív, než vás mikrospánek pohltí?

Pohodlí a příjemné teplo, to si nechte na doma či dovolenou!

Moderní vozy nabízí pohodlí nejen pro spolujezdce, ale i pro řidiče. Ergonomicky tvarované sedačky, vyhřívání volantu i sedadel, optimální teplotu zajistí klimatizace, z rádia vám hraje vaše oblíbená hudba. Při hrozící únavě však tohle není ta správná cesta – budete-li se cítit jako v peřince, budete také usínat jako v peřince. Naopak!

Cukr, káva, limonáda, čaj…

Unavený řidič nejčastěji sáhne po kávě či kole. Oči se vám klíží, tak zastavíte na nejbližší čerpací stanici a máte jistotu, že si zde můžete dát kávu. Někdy jen tu z automatu, která splní alespoň svůj základní účel – nakopnout vás. Jinde máte to štěstí, že si na espressu z čerstvě umleté kávy i pochutnáte. Opět to není ta nejlepší volba!

Základem bezpečné jízdy je tedy sedat za volant odpočinutí, dělat pravidelné přestávky, pít dostatečné množství tekutin, nejlépe neperlivé vody a pokud potřebujete nabudit, volte raději rostlinné přípravky s delší dobou účinnosti, aby vás záhy nezaskočila dvojnásobná únava a předešli jste tak případné havárii.

Kalkulačka povinného ručení

PSČ musí být ve formátu 12345