Bezpečnostní systémy – jak zabezpečit své auto

24.09.2017

Těžko si představit větší nepříjemnost, než když se ráno chystáte do práce, doma vypijete svůj šálek kávy, vydáte se ke svému autu a pak ho na parkovišti marně hledáte! Váš vůz byl ukraden! Přestože počet odcizených vozidel meziročně výrazně klesá, stále každým rokem tisíce majitelů aut přijdou o své dvoustopé dopravní prostředky a policie objasní jen asi pětinu případů. Zloději aut jsou většinou členy organizovaných skupin jednajících na profesionální úrovni a překonají i mnohá bezpečnostní opatření. Jak svá auta tedy účinně chránit?

Bezpečnostní systémy – jak zabezpečit své auto

Na trhu existuje celá řada nabídek, jak svůj vůz ochránit před zloději aut, některá už jsou však natolik známá a zloději překonatelná, že nemá příliš cenu do nich investovat své peníze.

1. Mechanické zabezpečení

  • Zámek volantu
  • Zámek řadící páky

Zámek volantu je pro profesionální lupiče snadno řešitelnou záležitostí, ať už se rozhodnou pro jeho demontování, rozřezání páky na volant či samotného volantu. Pořídíte ho sice za pár set korun, ale před zloději vás příliš neochrání. Rozhodnete-li se pro zámek řadící páky, jedná se o účinnější zabezpečení, s vyšlápnutou spojkou je však možné vůz odtlačit, nebo nechat odtáhnout.

2. Elektronické zabezpečení

  • Tajné vypínače (přerušení důležitých kabelů)
  • Imobilizér
  • Autoalarm
  • Plášťová ochrana vozu
  • Ultrazvukový detektor

Tajný vypínač ukrytý ve vozidle, který reálně brání nastartování auta, je účinný, dokud ho zloděj nenajde, což pro znalého profesionála nebývá problém – ze zkušenosti ví, kde hledat. Imobilizér funguje na obdobném principu a dnes bývá automaticky zabudován do každého nového auta už od výroby, bohužel i tuto bariéru umí zloději prolomit, obzvlášť pokud se jedná o seriový imobilizér. Autoalarm vás sirénou, případně zprávou na pager informuje, že je s autem pohybováno – může fungovat díky různým čidlům – otřesovým, pohybovým, či náklonným, které auto chrání i před odtahem. Plášťová ochrana vozu se skládá z několika čidel na dveřích a kufru informujících o vniknutí do auta, ultrazvukový detektor zaznamená pohyb uvnitř vozidla. Tyto systémy chrání i před vykradením vozu, nejen jeho odcizením.

3. Vyhledávací systémy

  • GPS alarm
  • Napojení na bezpečnostní agenturu
  • Satelitní vyhledávání

Díky GPS alarmu dostanete zprávu na svůj mobilní telefon, že někdo vniknul do auta. Pokud máte zaplacenou službu bezpečnostní agentury, můžete ji informovat a ta zahájí pátrání po vozidle. Některé firmy fungují přes vlastní rádiovou síť, jiné přes GPS souřadnice a satelitní vyhledávání. I vy samy můžete využívat satelitní systémy a v mobilní aplikaci sledovat pohyb svého vozu s přesností na 15 metrů. Tento pokrokový systém využijete nejen pokud se obáváte odcizení vašeho vozu, ale i u firemních automobilů jako elektronickou knihu jízd.

Spočítejte si rychle povinné ručení


Odesláním formuláře tlačítkem Zobrazit 10 nabídek souhlasíte se zpracováním Vámi zadaných osobních údajů – Informace o zpracování osobních údajů

4. Prevence a pojištění odcizení auta

Vývoj zabezpečení vozidel jde sice stále dopředu, ale bohužel i zloději aut jsou ve své práci stále více sofistikovanější a mnoho bezpečnostních systémů umějí překonat. Pokud se však rozhodnete do zabezpečení vozu investovat, rozhodně se nejedná o špatně vynaložené peníze. Zloděj vždy raději zvolí auto bez zabezpečení, se kterým má méně práce a díky instalovaným zabezpečovacím systémům získáte slevu na pojištění proti krádeži vozidla. Bez pojištění vám v případě odcizení vozu zbudou jen klíče od auta a oči pro pláč.

Při parkování pak myslete na to, aby vaše auto bylo vidět. Dnes jsou po většině měst nainstalované kamery, ať už soukromé v blízkosti obchodů, nebo kamery městské policie. Pokud vám auto bude odcizeno, zaznamenaná krádež může ulehčit pátrání po vozidle.

Hledat na webu Srovnátor.cz