Druhy klimatizací do domácnosti

01.06.2018

Na léto, sluníčko a teplé počasí se těšíme celou zimu. Když se však rtuť teploměru vyšplhá až k tropickým hodnotám, hledáme nejrůznější způsoby, jak své tělo ochladit. Když horko pronikne až do bytu, přichází stále častěji ke slovu domácí klimatizace, která dokáže vyhřátý byt či dům zchladit na příjemnou teplotu. Na příležitostné použití v těch nejparnějších dnech postačí mobilní klimatizace, pro pravidelný provoz se však vyplatí pořízení pevně instalované klimatizace o jedné nebo více vnitřních jednotkách.

Druhy klimatizací do domácnosti

Mobilní klimatizace

Potřebujete-li okamžitě ochladit vyhřátou místnost, aniž byste museli cokoli složitě instalovat nebo dokonce dělat stavební úpravy, bude pro vás ideálním řešením mobilní klimatizace. Jedná se o zařízení, které je lehké a přenosné, proto jej můžete střídavě používat v různých místnostech. Stačí, aby byla v místnosti elektrická zásuvka a místo, kudy bude možné vyvést ven hadici odvádějící horký vzduch (obvykle oknem nebo otvorem ve zdi). Hodí se především do menších místností a pro krátkodobý provoz v letním období. Ve srovnání s pevně zabudovanou klimatizací má mobilní klimatizace následující výhody a nevýhody:

  • jednoduchá instalace,
  • nižší pořizovací cena,
  • větší hlučnost,
  • vyšší spotřeba elektřiny,
  • nižší účinnost.

Pevně instalované klimatizace

Pokud váš byt či dům umožňuje menší stavební zásahy a jste ochotni investovat vedle samotného zařízení také do odborné montáže, můžete zvolit pevně zabudovanou klimatizaci, která vám umožní ochlazovat v podstatě celý byt. Pevně instalovaná klimatizace se skládá minimálně ze dvou jednotek – vnitřní a vnější. Vnější jednotka s kompresorem se obvykle umisťuje na fasádu domu, na střechu, případně na balkon nebo terasu. Vnitřní chladící jednotka nachází v místnosti své místo pod oknem, na stropě nebo na stěně.

Klimatizace s jednou vnitřní a jednou venkovní jednotkou nese pojmenování „split“ a je určená pro klimatizování jedné místnosti. Typ klimatizace, kdy vnější jednotka obsluhuje více vnitřních jednotek, se označuje jako „multisplit“. Z kolika vnitřních jednotek se klimatizace typu „multisplit“ skládá, tolik místností umí ochladit.

Lepší modely tohoto druhu klimatizace jsou vybaveny nejrůznějšími funkcemi pro uživatele, jako jsou noční režim, dálkové ovládání, monitoring přes internet nebo týdenní programovací časovač.

Výhodou pevně instalované klimatizace je možnost využít ji na jaře či na podzim také k vytápění bytu, a to na principu tepelného čerpadla vzduch-vzduch.

Ochlazovače vzduchu

Vedle klimatizací se na trhu můžete setkat také s ochlazovači vzduchu, které jsou na první pohled snadno zaměnitelné s mobilními klimatizacemi. Fungují však na odlišném principu. Ochlazovače vzduchu využívají k ochlazování vodu nebo led a na rozdíl od klimatizací okolní prostředí zvlhčují. Své využití proto najdou v místnostech se sušším vzduchem. Hodí se spíše pro občasný provoz v tom největším horku. V porovnání s mobilními klimatizacemi mají ochlazovače vzduchu své výhody a nevýhody:

  • nižší spotřeba elektřiny,
  • nižší hlučnost,
  • nižší pořizovací cena,
  • nižší efektivita ochlazování,
  • nutnost pravidelného doplňování vody,
  • absence vývodní hadice – není třeba řešit její umístění.

Optimální nastavení klimatizace

Nehledě na to, pro jaký typ domácí klimatizace se rozhodnete, je velmi důležité dbát na její správný provoz a údržbu. Abyste se vyhnuli zdravotním potížím a nadměrné spotřebě elektrické energie, měli byste dodržovat následující body:

  • Rozdíl mezi vnitřní a venkovní teplotou by měl činit maximálně 7°C.
  • Vnitřní teplota by se měla pohybovat optimálně kolem 24°C.
  • Relativní vlhkost vzduchu by měla být v rozmezí 35 % a 60 %.
Hledat na webu Srovnátor.cz