Jak chránit vůz před slunečními paprsky a vysokou teplotou?

19.07.2018

Průměrná měsíční teplota stoupá a překonává předchozí roky měření. Ať se jedná o důsledky globálního oteplování, nebo o skupinu náhodných jevů, je aktuální otázkou, jak zabránit negativním důsledkům extrémních teplotních výkyvů na automobil.
Ve výzkumném centru v USA byla po vystavení vozu slunečnímu záření naměřena vnitřní teplotu vzduchu necelých 63°C. Teplota plochy v interiéru, která byla vystavena přímému slunečnímu záření, vystoupala dokonce na 90,5°C.

Jak chránit vůz před slunečními paprsky a vysokou teplotou?

Ochrana interiéru

  • Pod křídly stínu – ne vždy je to možné, ale pokud ano, snažte se parkovat mimo přímé sluneční záření, ochráníte tak svou palubní desku od vysychání a praskání. Pokud je to bezpečné, nechte pootevřené okénka, aby se vyrovnal tlak a vnitřní a venkovní teplota.
  • Sluneční clony (hliníkové, textilní fólie, stínítka) a plachty chránící proti slunci – alternativní ochranou při nedostatku stínu je buď univerzální plachta na celý vůz nebo sluneční clony na přední okno.
  • Ochranné fólie na sklo – tónování skla je finančně náročnější než použití clon a plachet, ale výhoda je, že se nemusí nikam skládat a nijak instalovat. Fólie i firma, která je lepí, musí mít certifikaci.
  • Ošetření přístrojové desky – na udržování interiéru vozu v čistotě jsou k dispozici speciální přípravky, které současně dokáží ochránit i před slunečními paprsky.
  • Ošetření sedadel – textilní i kožené potahy sedadel, vystavené ultrafialovému záření, ztrácí barvu. Ochrana proti blednutí, respektive praskání kůže, je k dispozici v podobě autokosmetiky, která jednak čistí, tak i vytváří ochranný film proti UV záření.

Pokud je to možné, parkujte ve stínu

Ochrana exteriéru

  • Ochrana karoserie – sluneční paprsky nejvíc útočí na lak vozu. Návštěva automyčky s programem voskování by měla být dostatečná, pokud se ale myčce vyhýbáte, využijte ruční voskování, ať již svépomocí nebo s profesionální posilou. Kvalitní vosk navíc oživí i barvu automobilu.
  • Ochrana gumového těsnění – materiál z pryže by se měl ošetřit výrobky na bázi silikonu, jinak je jeho opotřebení při střídání extrémních teplot rapidnější.

Spočítejte si rychle povinné ručení


Odesláním formuláře tlačítkem Zobrazit 10 nabídek souhlasíte se zpracováním Vámi zadaných osobních údajů – Informace o zpracování osobních údajů

Ochrana pod kapotou

  • Chladící kapalina – kontrola hladiny kapaliny, popř. její výměna. Chladící kapalina ochlazuje motor a brání i usazení koroze v chladícím systému.
  • Klimatizace – doplnění klimatizace, výměna pylového filtru.
  • Akumulátor – baterie trpí v letních měsících víc než v zimě, kdy se jen projeví následky letních radovánek. Vysoké teploty a zatížení (permanentní využití klimatizace) způsobují rychlejší opotřebení baterie a možné selhání.

Speciálně na dlouhých cestách do zahraničí za ještě větším teplem se projeví všechny nedostatky a chyby v pravidelné údržbě vozu. Pro trávení klidné, bezstarostné dovolené je pohodlnější připlatit pár set korun za nadstandardní pojištění, které zaručuje bezplatný odtah vozu do servisu, opravu a poskytnutí náhradního automobilu.

Hledat na webu Srovnátor.cz