Kamera v autě. Záznamy na sociální sítě nepatří

06.07.2015

Kamery do auta jsou stále oblíbenější. Pro řadu řidičů slouží kamery pouze jako zábava a plní těmito nahrávkami sociální sítě. Neporušují tím ale zákon?

Kamera v autě. Záznamy na sociální sítě nepatří
Záznam z autokamery může vyřešit spor dopravní nehody. | Foto: Fotolia.com

Kamera v autě nám může posloužit jako důkazní materiál například při dopravní nehodě, ale musíme ji využít správně. Jinak se lehce dostaneme do rozporu se zákonem č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů.

Lukáš Fládr ze sdružení Pomoc poškozeným uvádí: „Pokud kamera není umístěna v zorném poli řidiče, nejsou rozeznatelné obličeje jiných osob a záznam používáte pouze pro vlastní potřebu, pak je používání kamer legální. Záběry z kamery lze předložit i pojišťovně likvidující nehodu a nebude to považováno za šíření záznamu.“

Spočítejte si rychle povinné ručení


Odesláním formuláře tlačítkem Zobrazit 10 nabídek souhlasíte se zpracováním Vámi zadaných osobních údajů – Informace o zpracování osobních údajů

Jak je to se zákonem o ochraně osobních údajů

Podle § 3 odst. 3 se zákon o ochraně osobních údajů nevztahuje na fyzické osoby, jestliže nahrávky nešíří a nezveřejňují dál. Pokud tedy patříte mezi ty, kteří plní internet, i když někdy zábavnými videi, můžete se dostat do rozporu se zákonem.

Úřad pro ochranu osobních údajů vydal v březnu 2015 stanovisko, že získané nahrávky a záznamy lze využít pouze v souvislosti s řešením dopravního incidentu. Nahrávku můžeme tedy předat Policii ČR, příslušnému správnímu úřadu, pojišťovně či soudu, aniž bychom museli kameru registrovat.

Jak správně využívat kameru v autě

První věcí, na kterou bychom si měli dát pozor, je, aby nám kamera nepřekážela ve výhledu z auta. Jinak se může stát, že nahrávka usvědčující viníka dopravní nehody bude použita proti nám. Stejně tak i v případě, kdy bude z nahrávky patrné, že překračujeme povolenou rychlost, nebo jedeme na červenou.

Záznam z autokamery může vyřešit zdánlivě neřešitelnou dopravní nehodu. Zároveň nám však může i přitížit, pokud my sami, nejednáme podle předpisů.

Hledat na webu Srovnátor.cz