Live streamování za volantem

13.08.2017

Moderní technologie nám nabízí stále více možností. Jedním z posledních trendů je streamování živého videa rovnou z chytrého telefonu. Live streamování je velmi populární a přináší nekonečné možnosti. Diváci mohou v reálném čase sledovat, co právě děláte, a může to pro ně znamenat úsporu času i nákladů. Problém nastává, když je tato moderní technologie použita špatným způsobem – například když video natáčí člověk řídící auto nebo jiné vozidlo.

Live streamování za volantem

Natáčet video pomocí chytrého telefonu nebo tabletu, živě ho vysílat a sdílet s diváky může být často užitečné. Můžete natáčet vlastní svatbu nebo jinou životní událost a vysílat ji příbuzným, kteří se nemohli zúčastnit. V profesním životě můžete živě přenášet video z meetingu nebo prezentace a sdílet ho se svými kolegy z jiných zemí. Diváci, kteří video sledují, s vámi mohou v reálném čase komunikovat pomocí textových zpráv (komentářů). To vše umožňují sociální sítě a aplikace v chytrých telefonech.

Někteří lidé chtějí sdílet opravdu vše a neuvědomují si rizika, která vznikají při záznamu a streamování videa během řízení. Jak by také mohli – vždyť živá videa streamují při řízení i některé celebrity! Tito lidé však ve skutečnosti extrémně riskují.

V posledních letech roste počet osob usmrcených při dopravních nehodách, kdy se řidič plně nevěnoval řízení vozidla. Podle celosvětových odhadů je rozptýlení a roztržitost řidiče hlavní příčinou až čtvrtiny dopravních nehod. Řidiči věnují 30 – 50 % času za volantem činnostem, které je rozptylují a s bezpečnou jízdou nesouvisí.

Spočítejte si rychle povinné ručení


Odesláním formuláře tlačítkem Zobrazit 10 nabídek souhlasíte se zpracováním Vámi zadaných osobních údajů – Informace o zpracování osobních údajů

Za činnosti, které nejčastěji odvádí pozornost řidiče, se považuje telefonování, psaní textových zpráv, kouření, ovládání navigace nebo klimatizace, úprava zevnějšku a konzumace jídla. Live streamování se mezi těmito aktivitami obvykle neuvádí – jedná se totiž o příliš „mladou“ činnost. Je to ale další typ rozptýlení a odvedení pozornosti řidiče. A to i přesto, že řidič s telefonem nemanipuluje a má ho „bezpečně“ umístěný v držáku. Řidiče ohrožují tři typy rozptýlení:

  • Vizuální
    Řidič sleduje, jak na videu vypadá, sleduje, zda jeho video někdo komentuje a případně na tyto komentáře odpovídá.
  • Manuální
    Držení telefonu v ruce je zakázáno. Přestože je telefon umístěn v držáku, řidič ho občas potřebuje pootočit do jiného úhlu.
  • Kognitivní
    Kapacita mozkové činnosti není neomezená a při řízení je nutné ji věnovat řešení dopravních situací – nikoli tomu, co bude obsahem natáčeného videa a co vše chceme sdělit divákům.

Řidič, který se soustředí na natáčení videa, svou nepozorností ohrožuje nejen sebe, ale i ostatní účastníky silničního provozu. Vždyť co vše se může stát během jediné vteřiny, během které řidič nesleduje provoz na silnici?

  • Při rychlosti 50 km/h ujede řidič za sekundu vzdálenost 14 metrů – tedy dost na to, aby mu do cesty stihl na přechodu vstoupit chodec, aniž by si toho řidič všiml.
  • Řidič jedoucí rychlostí 90 km/h ujede za sekundu 25 metrů. Během této chvilky si nemusí všimnout, že do křižovatky vjelo jiné auto, nebo že auto jedoucí před ním začalo prudce brzdit při odbočování.
  • Na dálnici urazí řidič při rychlosti 130 km/h za jedinou sekundu dokonce 36 metrů. Řidiči (a nejen jemu) se může stát osudným znenadání brzdící auto před ním nebo pomalu jedoucí kamion, který se rozhodne předjíždět.

Stejně nebezpečné může být live streamování i ve chvíli, kdy video natáčí spolujezdec. Věnujme se za volantem výhradně řízení a nechme si streamování živého videa na jiné příležitosti – bude jich ještě mnoho.

Hledat na webu Srovnátor.cz