Nenechte se oškubat lovci nehod

07.08.2014

Chvilka nepozornosti, dupnutí na brzdový pedál, kvílení pneumatik a obrovský náraz. Nepříjemný zážitek, který se denně nevyhne desítkám řidičů na českých silnicích. Za pár chvil od nahlášení nehody na policejní linku 158 jsou na místě. A nejsou to policisté. A není to ani smluvní asistenční služba, kterou jste si zavolali, pokud Vám to stres dovolil. Jsou to lovci nehod.

Nenechte se oškubat lovci nehod
Porouchalo se Vám auto. Nepanikařte. A zavolejte na Vaši asistenční službu.

Kdo jsou lovci nehod

Crash hunter, neboli lovec nehod, je samozvaný zachránce, který Vám jako první přispěchá na pomoc, pokud jste účastníkem dopravní nehody. Je zarážející, že dokáží k havarovanému vozidlu dorazit do několika okamžiků a mnohem dříve, než policie či smluvní asistenční služba Vaší pojišťovny. Pomoc lovců nehod je v drtivé většině případů nevyžádaná, předražená a řidičům spíše ke škodě, než k užitku. Ano, existují i výjimky a nelze paušalizovat všechny firmy nabízející asistenci při vyřizování dopravní nehody. Přesto pojišťovny motoristům radí, aby se při dopravní nehodě či poruše vozu vždy spolehli na smluvní asistenční službu pojišťovny, u které mají sjednáno své autopojištění, respektive kde má povinné ručení sjednáno viník nehody.

Rizika crash huntingu

A proč jsou služby nabízené lovcem nehod tak nevýhodné? Protože jsou předražené a ulovený zákazník musí často doplácet rozdíl mezi naúčtovanou cenou oprav a částkou, kterou proplatí pojišťovna.

Jak lovci nehod vydělávají na dopravních nehodách

  • Předražení ceny za půjčení náhradního vozu – lovci nehod Vám zapůjčí náhradní vozidlo vyšší kategorie, než na jaké máte podle pojistných podmínek nárok. Nebo si naúčtují půjčovné vozidla stejné kategorie za vyšší sazbu, než je obvyklé. V obou případech je pak po klientovi vymáhán doplatek rozdílu fakturované ceny a ceny obvyklé na trhu, kterou proplácí pojišťovna.
  • Umělé prodlužování doby opravy – cílem je naúčtovat větší půjčovné za náhradní vůz. Pojišťovna však stanovuje úhrady za půjčení vozu podle tabulek sestavených ve spolupráci s výrobci aut. Díky nim je možné reálně odhadnout délku typické opravy a tudíž i náklady na zapůjčení náhradního vozidla.
  • Nadhodnocení ceny za opravu vozidla – vyskytly se i případy, kdy jsou ceny fakturované za opravy havarovaného vozu neúměrně předraženy oproti skutečnému plnění pojišťovny. A rozdíl ceny opět musí zaplatit klient.
  • Použití neoriginálních či použitých dílů – ve snaze zvýšit zisk na opravě se neautorizované servisy doporučené lovci nehod uchylují k používání levnějších neoriginálních, či dokonce použitých součástek, která pak fakturují jako originální a nové.
  • Nesmyslné pokuty za porušení smlouvy – podpisem smlouvy s lovcem nehod se klient zavazuje k využití služeb ve smlouvě definovaných. Často se tak dočká pokuty za předčasné vrácení náhradního vozu. Dokonce lze být pokutován i za odstoupení od této smlouvy částkou až 5.000 Kč.

Nejhorší na celém problému je, že lovci nehod se na místě nehody snaží stylizovat do role zachránců situace, kteří za své služby nechtějí žádné peníze. Prý je vše hrazeno pojišťovnou, ale to není pravda. Nakonec se ukáže, že za pomoc lovce nehod doplatíte z vlastní kapsy.

Od pojišťovny máte asistenční službu zdarma

Asistenční služba je součástí téměř každého povinného ručení. V případě potřeby se můžete vždy na svou asistenční službu obrátit. Poskytne Vám radu a řešení vzniklé situace. Rozsah služeb a limity pojistného plnění asistenční služby naleznete v pojistných podmínkách.

Spočítejte si rychle povinné ručení


Odesláním formuláře tlačítkem Zobrazit 10 nabídek souhlasíte se zpracováním Vámi zadaných osobních údajů – Informace o zpracování osobních údajů

Jak se vyvázat z nevýhodné smlouvy

Je pochopitelné, že v okamžiku dopravní nehody můžete být otřesení, ve stresu a uvažujete jinak. Rozhodujete se pod tlakem. A toho často využívají lovci nehod a před odtažením vozu a dojednáním spolupráce Vás nechají podepsat smlouvu, ze které plyne řada nevýhod a je v ní schováno hodně pastí, které se Vám mohou prodražit.

Pokud už podlehnete naléhání lovce nehod a podepíšete nevýhodnou smlouvu, není pořád nic ztraceno. Ze zákona máte totiž nárok na odstoupení od smlouvy ve lhůtě 14 dnů od jejího podpisu v případě, že smlouva nebyla sjednána v prostorách obvyklých pro podnikání, tedy například doma nebo na ulici. Takže když podepíšete nevýhodnou smlouvu na silnici přímo u nabouraných aut, můžete od ní do 14 dnů odstoupit.

Co dělat v případě dopravní nehody

Vytáhněte zelenou kartu a najděte na ní logo pojišťovny, u které máte sjednáno povinné ručení. Pod ním by mělo být číslo na asistenční službu, na které zavolejte.

Na lince asistenční služby s Vámi dohodnou, kam přesně má pro Vás a Vaše havarované vozidlo přijet odtahová služba a také Vám doporučí nejbližší smluvní autoservis, kam byste měli havarovaný vůz odtáhnout. Pokud je vůz na leasing, pravděpodobně máte ve smlouvě u povinného ručení sjednán také „domovský autoservis“, do kterého se má auto odtáhnout v případě havárie či poruchy.

Hledat na webu Srovnátor.cz