5 netradičních rekreačních sportů, jejichž popularita roste

07.08.2018

Jízda na kole, na bruslích, běh – pro někoho vrchol sportovního výkonu, pro někoho zažitá klasika bez přísady adrenalinu a vzrušení. Internet šíření propagace nově vzniklých sportů po celém světě urychluje a tak je z čeho vybírat. Na své si přijdou příznivci kolektivních i individuálních her, adrenalinových i pohodových zážitků i klidných či fyzicky vyčerpávajících aktivit.

Zorbing

Zorbing je rekreační sport více podob, který není vhodný pro klaustrofobiky, ale pokud hledáte adrenalinový zážitek, neváhejte ani minutu. Vznikl v hlavě Andrewa Akerse na Nové Zélandu. Základem je zorb – velká nafouknutá koule ze speciálního PVC, respektive kruh, uvnitř něhož je dostatek místa pro až tři zorbonauty v závislosti na velikosti a určení.
Největší zorba koule s další vnořenou koulí uvnitř jsou určené ke kutálení ze svahu dolů, přičemž dosahují rychlosti až 50 km/h.
Cena zorbingu: od 800 Kč
Aquazorbing je velice populární především u dětí. Koule je nafouknutá přímo na vodní ploše, a člověk uvnitř se snaží o chůzi po vodě a další artistické kousky.
Cena Aquazorbingu: 10 Kč za 1 minutu
Bodyzorbing je další alternativa zorbingu. Jedná se o obrovský nafouknutý kruh, do kterého je člověk připoután a jediná část těla, která je mimo kouli jsou nohy. Je ideální pro hry s více hráči: fotbal (bumper ball), sumo apod.
Cena bodyzorbingu: pronájem cca 3 000 – 4 000 Kč na 2 hodiny (8 koulí)

5 netradičních rekreačních sportů, jejichž popularita roste

Paddleboarding

Vodní sport, který není nijak věkově omezen vznikl v 60. letech na Havaji. Jedná se o pádlování ve stoje na velkém prkně, podobném surfu. Paddleboarding se řadí do různých kategorií s rozdílnou náročností na kondičku a schopnosti. Nejsnazší forma je pádlování na klidných tocích (přehrady, jezera, moře), obtížnější je sjíždění řek a rychlostní závody.
Cena vybavení: od 6 000 Kč

paddleboarding

Footgolf

Kombinací oblíbeného a dostupného fotbalu a finančně náročnějšího golfu vznikl v roce 2008 v Nizozemí footgolf. Zakladatelem byl Willem Korsten. Pravidla hry jsou jednoduchá: cílem je dostat fotbalový míč co nejmenším počtem kopů do jamky, která je samozřejmě patřičně větší než ta golfová. Hřiště má 18 jamek, respektive 9 a hrají se 2 kola. Body (počet kopů) se zapisují do scorekarty a hráč s nejmenším počtem bodů vyhrává.
Cena: 150 – 200 Kč každý hráč

footgolf

Flyboarding

Flyboard (doslova létající prkno) byl vynalezen na podzim roku 2011 francouzským jezdcem na vodním skútru Franky Zapatou. Princip flyboardingu je závislý na proudu vody – vodní trysky jsou upevněny na nohách i na rukách. Na nohách slouží proud vody k vynesení nad hladinu vodní plochy a na rukách ke stabilizaci a určování směru. Vodu do vodních trysek prkna flyboardu přivádí motor skútru skrz širokou hadici. Flyboard vás může vyvést do výšky až 9 metrů nad hladinu vody.
Cena: 1 300 Kč (10 minut letu)

flyboarding

Kanjam

Hra s orientálním názvem Kanjam je bezkontaktní hra, která vznikla v 90. letech v USA házením disku frisbee do popelnice. O 9 let později byla popelnice vyměněna za plastové koše a v roce 2003 si firma Kanjam nechala hru patentovat. Hraje se ve dvoučlenných týmech, které se snaží frisbee umístit do koše – jeden hází, druhý hráč se snaží tečovat, aby se frisbee dostalo do koše a hráči se v činnostech střídají, dokud nedosáhnou finálních 21 bodů.
Cena vybavení: 1 500 Kč

kanjam

Netradičních rekreačních sportů přibývá a pokud za nimi vycestujete i do zahraničí s přáteli nebo s rodinou, nezapomeňte si ověřit, zda vaše pojištění speciálně u adrenalinových sportů, kryje i případné léčebné výlohy při vzniku pojistné události.

Zdroje obrázků:
Footgolf: Wikimedia Commons, autor Tomas.dittinger
Kanjam: Wikimedia Commons, autor Chris Waits – Flickr

Hledat na webu Srovnátor.cz