Pražské zapomenuté skvosty

24.07.2018

Karlův most, Staroměstské náměstí a Orloj, Pražský Hrad, Václavské náměstí, Národní divadlo – památky, místa a architektonické skvosty, jenž neujdou pozornosti žádného turisty, který přijíždí poznávat Prahu a její skvosty. Praha je historické město, které každým rokem přiláká přes 7,5 milionu turistů a není se čemu divit – Praha má rozhodně co nabídnout a platí to i po návštěvě všech turisticky nejatraktivnějších míst.

Trampská osada Ztracená naděje (Ztracenka, Praha – západ)
Ve Štěchovicích (Praha – západ) se nachází jedna z nejstarších trampských osad na našem území. Její počátky sahají do roku 1919. Původní osada byla v roce 1944 zatopena Štěchovickou přehradou, ale v lese nad původním místem osady vyrostla nová. Trampské osady byly inspirovány Divokým západem – hrálo se na kytaru, zpívalo, tančilo kolem ohně, četly se Mayovky, romány Jacka Londona, organizovalo se maškarní, taneční, kabarety apod.

Prosek (Praha 9)
Součást městské části Prahy 9 bývala od 10. století nejdříve osadou a poté vesnicí, kde se nachází nejstarší architektonická památka této územní části – Kostel sv. Václava, původně románská bazilika pravděpodobně z poloviny 11. století. V roce 1968 byly Prosecké pískovcové skály vyhlášeny národní památkou. Ke skalám přísluší i podzemní prostory, které vznikly těžbou písku. Chodby jsou rozlehlé, ale přístupné jsou jen z malé části. Další atrakcí je vyhlídka Emy Destinové nebo vyhlídka Prosecké skály. Z Vysočan vede přes Prosek naučná stezka o délce 9 km.

Pražské zapomenuté skvosty

Chatová osada Kazín (Praha – Lipence)
Původně trampská osada v Lipencích z 20. let 20. století dostala jméno podle Krokovy dcery Kazi, která tu podle legendy sídlila. Osada je součástí značených turistických stezek a je tak krátkým únikem od civilizace k přírodě s cílem u známé výletní restaurace Tornádo.

Cibulka (Praha 5, Košíře)
Usedlost Cibulka se skládá z malého empírového zámku z 19. století se stájemi a přilehlého lesoparku s různými architektonickými prvky: Čínským pavilonem, vyhlídkovou věží se 76 schody s výhledem na celý areál motolské nemocnice a poustevnou.

Zřícenina v osadě Cibulka

Zámek Ctěnice (Praha 9)
Původně renesanční zámek Ctěnice je kulturní památkou České republiky, která byla v 18. století přestavěna v klasicistním slohu. Zámecký park má rozlohu přes 2 hektary a pro veřejnost je v letním období volně přístupný od 8 do 22 hodin. Na zámku jsou otevřené expozice Řemesla v pořádku (dějiny řemesel od historii až po současnost), Dějiny zámku Ctěnice a dějiny obce Vinoře.
Otevírací doba zámku: úterý – neděle od 10 do 18

Zámek Ctěnice

Letohrádek Hvězda (Praha 6)
Renesanční letohrádek Hvězda se nachází ve stejnojmenné oboře, která vznikla v lese v 17. století. Dvoupatrový letohrádek má půdorys šesticípé hvězdy. Park je ideální pro aktivní odpočinek v přírodě kousek od centra. Pořádají se zde výstavy, koncerty a další soukromé akce a v současnosti je na letohrádku expozice o bitvě na Bílé hoře (8.11.1620), která se odehrála nedaleko.
Otevírací doba: úterý – neděle 10 – 18

Letohrádek Hvězda

Zdroje obrázků:

  • Kostel sv. Václava: Wikimedia Commons: autor Vitmalinovsky
  • Zřícenina v osadě Cibulka, Wikimedia Commons: autor Akron
  • Zámek Ctěnice, Wikimedia Commons: autor Přemysl Otakar
  • Letohrádek Hvězda, Wikimedia Commons: autor Adam Zivner
Hledat na webu Srovnátor.cz