Pylové období a nepříjemnosti v domácnosti

14.05.2018

Jaro sebou přináší barevnou krásu v podobě narůžovělých kvítků ovocných stromů, zářících rozkvetlých zlatých dešťů nebo palet pestrobarevných květů na louce. Tato oku lahodící podívaná, sebou ovšem nese i nepříjemnosti v podobě pylové sezóny, která je právě teď v plném proudu. Pro alergiky příšerné období, které se snaží většinou ustát, a tak nějak přežít, no a na ostatní čeká utírání zahradního nábytku, umývání oken a potýkání se s částečkami pylu, které se dostanou do každého koutu našich domácností.

Pylové období a nepříjemnosti v domácnosti

Pylové období

je čas, kdy se v ovzduší vyskytují pyly. Pylová sezóna někdy trvá až 10 měsíců, obvykle se dělí na tři období, ve kterých převládá jiný typ alergenů:

  1. období – nastává brzo z jara a alergiky trápí pyly dřevin, tedy stromy a keře (bříza, lípa, líska, olše).
  2. období – očekáváme v druhé polovině jara a začátkem léta v tomto čase se ve vzduchu objevují pyly travin a obilovin (drnavec, pýr, žito).
  3. období – konec léta a časný podzim přináší pyl bylin (jetel, jitrocel, heřmánek).

Pylový kalendář


zdroj: http://www.bez-alergie.cz

Pylová informační služba

Služba přináší aktuální zpravodajství o pylové sezóně, které pyly se aktuálně vyskytují a v jakém množstvím. Nástup jednotlivých alergenů se mění podle počasí, podle toho jak dlouhá byla zima, jak moc je deštivo a podobně. Pro spuštění příznaků alergie stačí 10-20 pylových zrn na metr čtvereční.

Aktuálně v tomto období

Nyní v polovině května pomalu končí pylová aktivita břízy – konečně, pomalu ale nastupují další pyly travin. Pylové nánosy mají teď na svědomí jehličnany – smrk, borovice, ty naštěstí nejsou až tak agresivní pro alergiky.

Na jen alergická reakce

Pyly nejsou nepříjemné jen pro ty, které díky nim škrábe v krku a posmrkávají, přináší vrásky na čele i pro běžné domácnosti. Kromě otírání zahradního nábytku, který je teď na jaře neustále posypán žlutým práškem, nám pyl zalézá také do domu.

Okna od pylu

V pylové sezóně se alergikům nedoporučuje ani větrat, pouze na pár minut po ránu a pak raději ne, přestože příjemné teploty lákají k otevření oken celého domu, ne jedna hospodyňka z takového počínání není nadšená. Pyl se postupně dostává všude a můžeme jeho stopy stírat i z nábytku. Jako pomoc se nabízejí sítě proti pylu, ty je možné připevnit do oken různých tvarů a rozměrů pomocí suchého zipu. Tyto sítě by měly zachytit aspoň větší pylové částečky a navíc zabrání průletu otravného hmyzu.

Oblečení a mazlíčci

Vědecky je prokázáno, že pyl je možné si přinést domů z venku na oblečení. Sušení prádla na čerstvém vzduchu také přináší pyl do domu. Nejjednodušší způsob, jak se ho poměrně efektivně zbavit, je řádně oblečení vyklepat, pylové částečky z něj odpadnou, sice ne všechny, ale aspoň něco.
Stává se, že lidé zaměňují alergii na zvířecí srst, protože po setkání se psem nebo kočkou se u nich projeví alergické reakce, ale pozor, zvíře, které běhalo po zahradě na sobě může mít hromadu pylu, který je dráždivý.

Vzduchotechnická zařízení

Tyto zařízení pracují hlavně se vzduchem, ohřívají ho, zvlhčují nebo ochlazují, k tomu slouží jednotlivé komponenty, ze kterých je složené. Úkolem vzduchotechniky je dopravit na místo určení nezávadný čistý vzduch, ten by neměl obsahovat prach nebo pyl. K jeho polapení se používají filtry, ty se jsou hrubé nebo jemné. Filtry je potřeba udržovat a pravidelně měnit.

Hledat na webu Srovnátor.cz