Specifika přepravy nákladu

12.07.2018

V České republice je registrováno více než 0,5 milionů přívěsných vozíků. Důvodem může být časté stěhování objemných věcí, nebo jen touha ušetřit pár stokorun za profesionální přepravu při koupi objemnějšího zboží. Problémem při koupi vozíku bývá hlavně místo, kam jej uskladnit po většinu roku a jak s nimi manipulovat. Stejně tak je to i v případě ostatních pomocníků při přepravě. Stěhování celé domácnosti na dovolenou bývá oříškem nehledě na to, jak velký zavazadlový prostor ve skutečnosti je.

Specifika přepravy nákladu

Nakládání vozu

Přišlo období dovolených a častých rodinných návštěv, ze kterých se nikdy neodjíždí s prázdnou. Kam ale produkty domácí výroby naložit, nebo jak sbalit celou rodinu na týden k moři, ještě k tomu pod stan? Jste-li zvyklí nakládat auto až po střechu, musíte dodržovat základní pravidla, abyste sobě nebo ostatním členům posádky nezpůsobili žádné zranění.

Nejčastější chyby při nakládání vozu:

  1. Nedodržení zásady “těžší dolů”: Těžší věci patří do zavazadlového prostoru na dno, jednak zajistí lepší těžiště při brždění a jednak logicky nezdeformují nic pod nimi.
  2. Nevyužití rolety kryjící zavazadlový prostor: Věci v zavazadlovém prostoru by měly být zajištěné tak, aby nehrozilo, že se při brždění uvolní a ohrozí tak posádku vozu. Roleta oddělující kabinu a zavazadlový prostor není ve voze namontována pouze na okrasu. Pokud je zavazadlový prostor zaplněn až po střechu, měla by být za zadními sedadly instalovaná mříž.
  3. Volně pohybující se předměty v prostoru kabiny vozu: Těžko odnaučitelný zlozvyk pokládání věcí na roletu nebo plato za zadní sedačky se nemusí vyplatit. Pet lahev s pitím může při prudkém brždění i zlomit vaz.
  4. Věci na cestu včetně lékárničky a trojúhelníku založené v zavazadlovém prostoru: Při balení dbejte na to, abyste věci potřebné na cestu nezaložili příliš hluboko do zavazadlového prostoru (doklady, svačina, lékárnička, trojúhelník, reflexní vesty – musí být po ruce)
  5. Nezapnuté bezpečnostní pásy i na zadních neobsazených sedačkách: Odborníci radí zapnout bezpečnostní pás i na zadních sedačkách, které nejsou obsazené. Mohou fungovat jako pojistka v případě, že by sklopné sedačky povolily tlaku těžkého nákladu.
  6. Pokládání drobných věcí na zem za sedadlo řidiče: Ne všechny vozy jsou vybaveny zarážkou a tak mohou drobné předměty při brždění zablokovat pedály řidiče.

Spočítejte si rychle povinné ručení


Odesláním formuláře tlačítkem Zobrazit 10 nabídek souhlasíte se zpracováním Vámi zadaných osobních údajů – Informace o zpracování osobních údajů

Přídavný náklad

Při převozu většího nákladu potřebujeme využít nadstandardního zavazadlového prostoru, při jehož používání musí být dodržovány správné postupy instalace a manipulace a především maximální nosnost.

Přívěsný vozík

Přívěsný vozík

Informace o tom, jakou hmotnost může mít brzděný a nebrzděný přívěs, je uvedena v technickém průkazu vozidla. Největší nešvar řidičů je právě překročení maximálního hmotnostního limitu.

Nosič kol

Střešní nosič kol mění těžiště vozu a zvětšuje plochu, do které se může opřít boční vítr. Největším rizikem je špatné upevnění jízdních kol. Nestačí je pouze amatérsky zafixovat, musí být zajištěny originálním a nepoškozeným uchycením.
Při použití dražších nosičů kol na tažné zařízení je možné si vyzvednout třetí registrační značku za 600 Kč nebo musí být stávající zadní registrační značka přesunuta na nosič tak, aby byla viditelná.

Střešní box

Střešní box je plastová schránka, náchylná na poškození nebo proražení, proto by věci v ní umístěné měly být zajištěné proti posunu a poskládané stejnou technikou jako v zavazadlovém prostoru (nejtěžší dolů). Do přední části boxu patří např. spacáky, deky apod. Maximální zatížení střechy bývá kolem 50 kg – nezapomeňte i na váhu samotného střešního boxu a hagusů.

Hledat na webu Srovnátor.cz