Zábava o prodlouženém víkendu aneb zbytkový alkohol

04.05.2017

Pomalu začíná sezóna grilování, víkendu trávených na chalupě a prodloužené víkendy ve společnosti přátel, dobrého jídla a pití. Pamatujte však, že alkohol tester a zákon mluví jasně. Alkohol za volantem se neodpouští! A to ani ten zbytkový…

Zábava o prodlouženém víkendu aneb zbytkový alkohol

Povolená hranice

Alkohol za volant nepatří! To je fakt, který by měl mít na paměti každý, kdo vlastní řidičský průkaz. V České republice je alkohol za volantem zakázaný. Jakmile však ukáže alkohol tester hladinu do 0,24, měl by být výsledek považován za negativní. Není však dobré na to spoléhat a přepočítávat povolenou hladinu alkoholu v krvi na počet malých piv či dcl vína. Každý jistě zažil dny, kdy mu i jedno malé pivo lehce „rozmazalo svět“. Vždy je tedy dobré udržovat nulovou hranici.

Pro informaci se podíváme, jak jsou na tom některé Evropské státy, kam často vedou naše cesty během dovolených a prodloužených víkendů…

Bulharsko má limit 0,5 – řidiči mohou být podrobeni dechové zkoušce a pokud se prokáže jako pozitivní, pak i krevní zkoušce na alkohol.

Černá hora rozlišuje dva druhy řidičů. Limit pro civilního řidiče je až 0,5. Pro profesionální řidiče je však striktně dána na 0.

Chorvatsko má hranici 0,5, ta však neplatí pro řidiče vozidel nad 3,5 tuny, profesionální řidiče a řidiče do 24 let – tam je hranice 0.

Německo má maximální povolenou hranici 0,5. Ta však neplatí v případě, jste-li mladší 21 let či vlastníte řidičský průkaz méně než 2 roky. Pak je hranice 0.

Rakousko považuje za řidiče pod vlivem alkoholu každého, jehož dechová zkouška prokáže hladinu alkoholu 0,5 či více.

Stejně jako v České republice, tak i na Slovensku je alkohol v krvi zakázán.

Zbytkový alkohol

Nezapomínejte, že věta „Mám dobré spalování, budu řídit.“ může být osudnou. Je dobré myslet dopředu a na veškeré oslavy či víkendové výlety si vozit alkohol tester a před usednutím za volant zkontrolovat, zda s námi souhlasí také naše tělo. Že vás od poslední sklenky dělí pár hodin nebo dokonce spánek stále neznamená, že se hladina alkoholu v krvi dostala na nulu. Při dechové zkoušce či dokonce autonehodě se nikdo neptá, zda jste dopil těsně před jízdou nebo jste nasedal s dojmem, že „už je to dobrý“.

Na vzdálenosti nezáleží

Myslete také na fakt, že nezáleží, jak daleko jedete, či jakou cestou. Alkohol ovlivňuje naše vnímaní a osudnou se tak může stát i cesta do blízkého krámu. V momentě, kdy nám je v krvi zjištěn alkohol a jsme viníky dopravní nehody navíc nepokrývá vzniklé škody naše pojistka. Jízda pro snídani nebo další láhev vína se nám tak může skutečně prodražit.

Hledat na webu Srovnátor.cz