Výměna stěračů

24.08.2017

Stěrače jsou většinou vnímány jen jako čistící prvek vozidla, často se ale opomíjí jejich bezpečnostní funkce. Při nehodě nás sice samy o sobě neochrání, ale péčí o ně a jejich správným použitím lze kolizi předejít. Pouze s čistým čelním sklem mohou řidiči sledovat provoz na silnici a reagovat na veškeré dopravní situace.

Výměna stěračů

Maximální bezpečnost za minimální náklady

Počasí je nevyzpytatelné, chvíli svítí sluníčko a než se nadějete, z nebe padají provazy deště. Pokud v tu chvíli sedíte za volantem, možná máte problém vidět na metr. K tomu vám nepomáhají stěrače, které místo odstraňování vody z výhledu ji spíše rozmazávají a zhoršují tak viditelnost. Abyste takové situaci předešli, pravidelně kontrolujte jejich stav a včas je obměňte. Vyjde vás to na pár set korun a časově na pár minut.

Výměna stěračů je hračka

Odborníci doporučují měnit stírátka (nejen gumičky) po letní a zimní sezóně, pokud jsou často používána. Při méně častém provozu a při požadované péči stačí jednou za rok – i déle, podle opotřebení. Stěrače jsou jednou z mála částí vozidla, které jste schopni si vyměnit sami, pokud jste alespoň trochu manuálně zruční.

Jak na to?

  • při výběru stěrače zvolte ten správný model – dle typu vašeho vozidla
  • opatrně sundejte staré stěrače:
    • u ramínkových stěračů odejměte rameno od skla a v poloze T uvolněte mechanický úchyt a poté z něho stírací lištu vyhákněte pod úhlem cca 45 ° C
    • u plochých stěračů je systém poněkud jednodušší, stačí stlačit mechanickou pojistku a lištu vysunout
  • stejným způsobem, jen opačně, nasaďte nové stěrače
  • ujistěte se, že stírátko leží celou plochou na skle
  • vyzkoušejte je spolu s ostřikovačem

Zima jako hlavní nepřítel stěračů

V zimě jsou stěrače jednou z nejzatěžovanějších součástí vozu. Bojují s námrazou, solí a samotnou zimou. Aby co nejdéle plnily svou funkci a vydržely mrazivé období, doporučuje se před jejich použitím smést sníh z čelního okna, popř. oškrábat námrazu, nastartovat auto a naplno pustit výdechy topení či klimatizace na přední sklo. Až po zahřátí použít stěrače.

Nikdy je neodtrhávejte, pokud jsou přimrzlé k ploše skla a nezapínejte je, když nemáte očištěné či zahřáté čelní sklo. Nezapomeňte také na speciální nemrznoucí kapalinu do ostřikovačů, kterou koupíte v každém obchodu s autodoplňky, hobby marketu nebo na většině benzinových pump.

Spočítejte si rychle povinné ručení


Odesláním formuláře tlačítkem Zobrazit 10 nabídek souhlasíte se zpracováním Vámi zadaných osobních údajů – Informace o zpracování osobních údajů

Jak o stěrače pečovat?

Při pravidelné údržbě stírátka jemně omývejte mýdlovou vodou, nejlépe pomocí houby. Okno vyčistěte odmašťovacím prostředkem. Zkontrolujte kapalinu v ostřikovačích a správně seřiďte trysky. Špatnou funkci stěračů poznáte na první pohled, nejezdí po své ose, stírátka jsou vrtkavá, nestírají nebo vynechávají místa na skle.

Pár cenných rad na závěr

  • používejte tekuté stěrače, které zlepšují viditelnost bez zapnutí stěračů
  • nepouštějte stěrače na sucho
  • pokud máte ve vozidle dešťový senzor, nechte ho při dešti zapnutý
  • nevystavujte je zbytečně slunečním paprskům
  • nevyplatí se vyměňovat jen gumičky na liště stěračů, můžete nadělat více škody než užitku, doporučují se vyměnit celá stírátka
Hledat na webu Srovnátor.cz