Alkohol na sjezdovce se nevyplácí

27.11.2017

Přestože alkohol ke sportu obecně nepatří, řada lidí si pobyt na svahu nedokáže představit bez nějaké té skleničky na zahřátí. Vždyť jak jinak si vychutnat pohled na okolní zasněžené a sluncem zalité vrcholky hor než se skleničkou svařáku či grogu v dlaních? Alkohol v krvi však ovlivňuje vaše vnímání i chování a tím pádem také bezpečnost na sjezdovce. Po požití alkoholu vystavujete riziku nejen sami sebe, ale i ostatní lyžaře a snowboardisty. V případě srážky s jiným lyžařem se vám může „kapka“ alkoholu pěkně vymstít.

Alkohol na sjezdovce se nevyplácí

Ohrožení bezpečnosti na sjezdovce

Pokud si ve ski baru objednáváte svůj oblíbený alkoholický nápoj, je zřejmě vaším úmyslem zahřát se. Ve skutečnosti to však takto nefunguje. Alkohol má zcela opačný účinek – po jeho konzumaci snáze prochladnete. Mohou za to roztažené cévy a rychlejší proudění krve, které vedou k rychlejší ztrátě tělesného tepla.

Alkohol ovlivňuje vaše tělo i mysl i jinými způsoby. Po jeho konzumaci dochází k:

  • nepozornosti,
  • výraznému zhoršení rovnováhy,
  • prodloužení reakčních časů na neočekávané situace,
  • zhoršení vidění,
  • riskantnímu chování,
  • ztrátě kritického úsudku.

Protože na sjezdovce může i malá srážka způsobit vážný úraz a nenávratně poškodit zdraví, představuje podnapilý lyžař či snowboardista nebezpečí pro sebe i pro své okolí.

Trest pro opilé lyžaře

Zákaz lyžování pod vlivem alkoholu je zpravidla zakotven v přepravním či provozním řádu lyžařského areálu. Pokud se lyžař či snowboardista chová nepřiměřeně a je evidentně pod vlivem alkoholu, může být ze sjezdovky vykázán. Zároveň je mu odebrán skipas.

Na pomoc může být přivolána i policie, která zkontroluje obsah alkoholu v krvi. Pokud dotyčný lyžař „nadýchá“, hrozí mu za takový přestupek ve správním řízení pokuta až 50 000 Kč.

Odškodnění jde z kapsy podnapilého

Mnohem větší finanční „trest“ můžete očekávat v případě, že v podnapilém stavu způsobíte škodu jinému lyžaři. A to i tehdy, máte-li sjednané pojištění odpovědnosti. Přítomnost alkoholu či jiných návykových látek v krvi je totiž porušením pojistných podmínek. Pojišťovna v takovém případě způsobenou škodu sice uhradí, ale následně ji bude vymáhat po vás. Jedná-li se o škodu na zdraví, což se děje ve většině případů, hradí viník kromě způsobené škody také bolestné.

Podobný přístup bude mít pojišťovna v případě úrazového pojištění. Pokud se ukáže, že jste byli pod vlivem alkoholu, pojistné plnění bude zamítnuto nebo pokráceno.

S konzumací alkoholu na sjezdovce tedy opatrně. I nevinná sklenička či dvě mohou mít neblahý dopad – na vaše zdraví, na zdraví někoho jiného nebo na vaši peněženku. Proto je lepší vychutnat si svůj oblíbený drink až poté, co sjedete poslední kopec.

Hledat na webu Srovnátor.cz